👋 eKoza e-ticaret yazılımımız ile tüm pazar yerleriyle entegreli olarak online satışa başlayın.

2022 Dijital Pazarlama Trendleri Dijital Pazarlama Trendleri Nelerdir?

2022 Dijital Pazarlama Trendleri

 

2022 dijital pazarlama trendleri, işletmesini büyütmek ve online ortamda öne çıkmak isteyenler için kritik önem taşıyor. Şu bir gerçek ki, ayakta kalmak isteyen firmaların dijital pazarlamaya ağırlık vermesi gerekiyor.

Bilindiği üzere pandemi, dijital sektörleri de epey etkilemiş durumda. Dijital dönüşüm, pandeminin etkisiyle pazarlamacılar tarafından daha önce hiç olmadığı kadar benimsendi ve işletmeler, bu alandaki faaliyetlerini yoğunlaştırmaya başladı.

Şimdi maliyetler giderek artmaya ve rekabet her geçen gün yoğunlaşmaya devam ederken bunlarla mücadele etmenin, daha fazla kişiye ulaşmanın yolu dijital pazarlamadan geçiyor. Bu aşamada ise devreye, son dijital pazarlama trendleri giriyor.

 

En Yeni Dijital Pazarlama Trendleri 2022

Her yıl daha karmaşık hâle gelen dijital pazarlama, işletmelerin ana dinamiklerinden birini oluşturuyor. UX (kullanıcı deneyimi), marka bilinci oluşturma, PPC ve SEO gibi temellerin yanı sıra, pazarlamacılar sosyal kanalları etkin kullanmak durumunda.

Zira gelişen düzenlemelerin kişiselleştirme, otomasyon ve içerik ile birlikte dengelenmesi önem arz ediyor.

2022, dijital pazarlamada değişim ve dönüşümün en hızlı gerçekleştiği zaman dilimlerinden biri olarak ön plana çıkıyor.

Öyle ki, uyarlanabilir giysilerden kripto paralara kadar birçok konsept, en güncel dijital pazarlama trendleri listesine yön veriyor.

İşte, marka bilinirliğini artırmanıza ve satış hacmini genişletmenize yardım edecek en iyi 2022 dijital pazarlama trendleri:

1. Non-Fungible Tokens (NFT)

Blok zincirlerindeki karşılıksız varlıklara ait dijital versiyonlar NFT diye isimlendiriliyor. Video, ses, gif, grafik tasarım ve animasyon bu benzersiz varlıklara bir örnek teşkil ediyor.

Bu noktada, Coca-Cola ve Charmin gibi dev markaların bile NFT koleksiyonu çıkardığını hatırlatmak istiyoruz. Dolayısıyla bunun, 2022 dijital pazarlama trendleri arasında ne kadar büyük bir yer tuttuğunu izaha gerek yok.

Ünlü markalar bulut barındırma sağlayıcıları ile ortaklık kurarak bu konuda ciddi adımlar atabilirler. Kendi NFT’lerine sahip olan markalar böylece müşterileri arasında bir topluluk oluşturabilir.

2. Sanal Etkinlikler

 

Evet; uzun karantina süreçlerinin ardından ülke olarak normale döndük ve fiziksel etkinlikler eski popüleritesini geri kazandı. Ancak sanal etkinliklere olan ilgi azalmış değil.

Başta Zoom olmak üzere çeşitli online uygulamalar ve platformlar aracılığıyla gerçekleştirilen bu etkinlikler, hâlâ rağbet görüyor.

Pandemi sürecinde 50 milyar dolardan fazla yatırım alan online etkinlik servisleri, 2022 yılında yine dijital pazarlamanın bir parçası.

Fortnite, Roblox Roblox ve Decentraland gibi ortamlarda düzenlenen sanal etkinliklerin NFT ve kripto pazarındaki hareketlilik ile buluşması da ayrı bir gelişme.

Tüm bunlar, 2022 yılı dijital pazarlama trendleri yardımıyla büyümek isteyen firmaları yakından ilgilendiriyor. Siz de müşterilerinizel aranızdaki bağı güçlendirmek için sanal etkinliklerden faydalanmayı düşünebilirsiniz.

3. Dinamik Etkileşimli İçerikler

Sesli sohbet odaları, canlı yayınlar bunların başında geliyor. Markalar, tüketicilerin ihtiyaçlarına ve isteklerine duyarlı özgün içerikleri bu formatlarda sunarak daha çok etkileşim elde ediyor.

HubSpot tarafından yapılan bir ankete göre:

  • Sosyal medya pazarlamacılarının %59’u, en etkili sosyal medya içeriğinin canlı videolar olduğunu düşünüyor.
  • %68’i ise, Clubhouse gibi sesli sohbet odalarının daha etkili olduğu görüşünde.

4. DIY (Kendin Yap) Videoları

Kısa ürün videoları, en büyük 2022 dijital pazarlama trendleri arasında başı çekiyor. İnsanların kullanışlı ve samimi bulduğu bu videolar, ürünleri geniş kitlelere tanıtma fırsatı sunuyor.

Bu trendi çalışmalarınızla bütünleştirmek için ürünlerinizi kullanarak kendin yap videoları oluşturabilirsiniz. Ayrıca satışını gerçekleştirdiğiniz ürünlerin imalat süreçlerine dair videolar paylaşabilir, kullanıcılara arka planda neler olduğunu gösterebilirsiniz. Bu da onların kendilerini markanıza daha yakın hissetmelerini sağlayacaktır.

Bunun için Youtube Shorts ve Instagram Reels kullanımına ağırlık verebilirsiniz. Bu tür videoların sade, gösterişsiz, gerçekçi ve samimi olması son derece önemli. İllâ yüksek çözünürlüklü videolar paylaşmanıza gerek yok.

İçtenliğinizi hissettirirseniz, orta kaliteye sahip videolarınız bile viral olabilir.

5. Podcastler ve Hikâye Anlatıcılığı

Hedef kitleniz çalışırken, yolda, evde; kısaca her an her yerde sizi dinleyebilsin istemez misiniz? Öyleyse onlara podcastler ile ulaşmayı deneyebilirsiniz.

Bu; yüksek kaliteli, erişilebilir ve uygun maliyetli bir dijital pazarlama yöntemi olarak uzun süre kullanılacak. Araştırmalar, podcast dinleme oranının her yıl daha da arttığı gösteriyor.

6. Omnichannel (Çok Kanallı) Pazarlama

Bu, potansiyel ve mevcut müşterilerinize ulaşabileceğiniz bütün platformları aynı anda kullanmanız demek. Yani –tabiri câizse- dört koldan saldırmanız.

2022 yılında dijital pazarlama trendleri genellikle çok kanallı kampanyalarla destekleniyor. Bu, markaların yaptığı en akıllıca hareketlerden biri. Çünkü çok kanallı kampanyalarda tüketicilerin satın alma oranları, tek kanallı kampanyalara kıyasla %287 daha fazla.

7.  E-Posta Pazarlaması

En güçlü dijital pazarlama taktiklerinden biri olan e-mail otomasyonu, işletmelerin gündeminden hiç düşmüyor. Satış hacminizi büyütebilmek için bu yöntemden yararlanmayı unutmamanız gerekli.

Doğum günü ve diğer özel gün tebrikleri, otomatik blog güncellemelerinin e-postayla gönderilmesi buna bir örnek.

8. Metaverse

Videoların sanal dünyası, 3D holografik avatarlar, sanal gerçeklik, artırılmış gerçeklik… İşte Metaverse, tüm bunların bir kombinasyonu olarak nitelendiriliyor. Başka bir ifade ile Metaverse, sosyal bağlantı üzerine kurulu üç boyutlu sanal dünyalar topluluğu…

İnsanların ev satın aldığı, yatırım yaptığı, iş kurduğu Metaverse dünyası, dijital pazarlama konusunda da yeni ufuklar açıyor.

Bu nedenle 2022 pazarlama stratejileri kapsamında markalar, bu sanal alana da öncelik vermeyi düşünmeli. Zira bu dijital ortamın, yüzlerce yeni performans ölçütü sunma potansiyeli var.

Pazarlamacılar bu sayede kullanıcıların reklam deneyimleri ve ilgi alanları hakkında daha geniş bilgiye sahip olabilecekler. Bu ise kuşkusuz, onların hedef kitlelerini yeniden tanımlayıp filtrelemelerinde kendilerine fazlasıyla yardım edecek.

9. Yapay zekâ

İş dünyasının ve günlük yaşantımızın bir parçası olan AI (yapay zekâ), 2022 dijital pazarlama trendleri listesinde de zirveyi işgal ediyor. Bugün pek çok alışkanlığımız ve kullandığımız sayısız özellik yapay zekânın bir sonucu.

Spotify’ın bize bir şarkı önermesi ya da Siri aracılığıyla arkadaşımıza mesaj göndermemiz buna örnek.

Yapay zekâ hayatımızı böyle çepeçevre kuşatmışken, tabii ki işletmeler ve pazarlamacılar da müşteri deneyimini iyileştirebilmek için bu pratiği kullanıyor. Geleceğe bugünden hazırlanmak isteyen firmaların yapay zekâ alanına daha fazla yatırım yapması gerekiyor.

Zira yapay zekâ, dijital pazarlamanın birçok alanında kilit rol üstleniyor. Örneğin;

  • Tahmini Lead Puanlama,
  • İçerik Oluşturma ve İyileştirme,
  • Tahmine Dayalı Pazarlama,
  • Chatbotlar ve Sanal Asistanlar bunlardan birkaçı.

10. Veri Madenciliği

Dijital pazarlamada 2022 trendleri söz konusuysa veri işleme uygulamalarını gözardı etmemiz imkânsız. Zira tüketicilerden toplanan kişiselleştirilmiş veriler ile özel kampanyalar oluşturmak son derece kolaylaşıyor. Bu, 2022 yılında da önemini koruyan bir durum.

Dijital pazarlama süreçlerinde esas hedef; doğru hizmetlerin ve ürünleri, doğru hedef kitlelere ulaştırmak. Bu ise veri akışının doğru bir biçimde dosyalanmasını ve ayıklanmasını gerektiriyor.

O yüzden; 2022 yılının dijital pazarlama trendleri içerisinde verileri toplamak, tasnif etmek, doğru kampanya ve projelere çevirmek büyük yer tutuyor. Bunların tümü, veri madenciliği olarak tanımlanıyor.

11. Sosyal Medya

 

Çeşitli sosyal medya kanallarını kullanmak, yükselen bir trend olmayı sürdürüyor. 2022 yılında da bu, giderek artan bir ivme ile devam edeceğe benziyor.

  • Facebook’un müşteriler ve markalar arasındaki iletişimi kolaylaştırmak için faaliyete geçirdiği Facebook Mağaza sekmesi ve FacebookPay bunun bir tezâhürü.
  • Instagram’ın sunduğu Checkout sistemi de sosyal medyanın dijital pazarlama alanındaki yansımalarından biri.

12.  Doğrudan Sosyal Medya Alışverişi

Pandemi ile birlikte online alışverişlerin geçen yıllara kıyasla âdeta zirve yaptığını biliyoruz. 2022 yılında dijital pazarlama trendleri e-ticareti sosyal medya ile birleştirmeye devam ediyor.

Bu yöntemle Facebook’ta, Instagram’da veya farklı mecralarda satış yapan işletmeler gelirlerini artırmayı sürdürüyor. Üstelik bu, yüksek bütçeli reklam stratejilerinden daha düşük maliyetli bir uygulama.

TikTok, Facebook ve Instagram Hikâyeler bunun için biçilmiş kaftan. Zira buralarda alışveriş sitesinin veya bir ürünün linkini doğrudan paylaşmak mümkün.

Videolar ve canlı yayınlar ise müşterilere ürünleri kısmen de olsa deneyimleme imkânı veriyor. Markalar; kişilerin ürünleri görmesi, tanıması ve sorular sorması için bu gibi yöntemlere başvuruyor. Hâliyle mağazada alışveriş ile internette alışveriş güvenilirlik bakımından neredeyse birbirine denk duruma geliyor.

Öte yandan, uygulama içi satışlar müşterilerin oturduğu yerden alışveriş yapmasını mümkün kılıyor. Önümüzdeki yıllarda da, birçok tüketicinin daha kolay hizmet ve ürün satın almak için sosyal medyayı tercih edeceği öngörülüyor.

13.  Influencer Marketing

Markalar, müşteri portföyünü genişletmek için influancerlarla işbirliği yapma yoluna gidiyor. Zira influancerlar, kişilerin satın alma alışkanlıklarını doğrudan etkiliyor.

Kullanıcıların büyük bir kısmı onların tavsiyelerine güveniyor. Tabii ki bu noktada, yalnızca yüksek takipçi sayısına odaklanmak yanlış. Takipçi oranından ziyade, influancerın paylaştığı içerikler açısından marka ile alâkası olup olmadığına bakılmalı.

Dijital pazarlama trendleri 2022 yılında da influancer marketing ile iç içe olacak gibi duruyor. Henüz bir influancer ile çalışmadıysanız, markanız için en doğru kişiyi bulmak adına bir an önce harekete geçmenizi öneririz.

14. Kripto Para

Bu da markaların yeni müşteriler çekebilmesine yardım edecek 2022 dijital pazarlama trendleri içerisinde. Daha fazla kişiye erişmek isteyen pazarlamacılar, kripto para teknolojilerinden de faydalanıyor. Böylece potansiyel müşterilere daha farklı ödeme yöntemleri sunulabiliyor ve hediye kripto para, token gibi uygulamalarla cazip fırsatlar meydana getirilebiliyor.

15. Sohbet Robotları ve Sesli Arama Optimizasyonu

Birer akıllı asistan hâline gelen cep telefonları, arama sorgularının sesli aramalar özelinde artmasını sağladı. Markalar da bu yönteme uygun şekilde SEO optimizasyonu yapmaya önem vermeli.

Zaten herkes; Google ve Alexa Asistan, Siri gibi uygulamalara âşinâ. Sesli arama taktikleri, 2022’nin güncel trendleri arasındaki yerini gittikçe sağlamlaştıracak gibi duruyor. Tabii ki bu noktada markaların, SEO optimizasyonu yaparken sohbet havasında anahtar kelimeler kullanmaya önem vermesi gerekiyor.

Son yıllardan itibaren mobil alışveriş trendi hâline gelen sohbet robotları da, bu yıl önemini korumaya devam ediyor.

Zira tüketicilerin büyük bir kısmı, herhangi bir müşteri hizmetleri, satış veya pazarlama sorgusuna 10 dk içerisinde yanıt bekliyor. Onların taleplerine ânında cevap verebilmek ise conversational marketing (sohbet pazarlaması) ile mümkün.

Bu nedenle otomasyon kullanan pazarlamacılar chatbot’lardan faydalanmayı ihmâl etmiyor. Chatbot’lar yapay zekâsıyla karmaşık istekleri anlamlandırıyor, yanıtları kişiselleştiriyor ve etkileşimleri daha iyi hâle getiriyor. Böylece her müşteri, birebir ilgi ve hizmet deneyimini yaşıyor. Bu ise müşteri bağlılığını oldukça artırıyor.

16. Basit İçerik

İçeriklerde sadeliği ve netliği benimsemek pazarlama çalışmalarına ivme kazandırıyor. Çünkü internet her geçen gün genişleyen uçsuz bucaksız bir içerik ağı. Halbuki çoğu insanın zamanı kısıtlı. Araştırma yapmak ve uzun uzun okumak için yeterli vakitleri yok.

Bundan dolayı kullanıcılar; kısa, öz, yalın içeriklere daha yoğun ilgi gösteriyor. Herkesin anlayabileceği türden, karmaşık olmayan içeriklerle daha yüksek etkileşim oranına ulaşacağınızdan emin olun.

2022 Dijital Pazarlama Trendleri Çerçevesinde Programatik reklamcılık

 

Geçmişi yaklaşık 20 yıl öncesine uzanan programatik reklamcılığın son dönemden itibaren bir akım hâline geldiğini söylemek mümkün. Şu an ortalama 155 milyar dolarlık büyüklüğe ulaşan bu sektör, 2022 dijital pazarlama taktikleri arayanlara cazip fırsatlar sunuyor.

Kısaca programatik reklamcılık; makine öğrenimi ve yapay zekâ teknolojileri odağında çalışan bir sistem. Bu sistemde reklam teklif stratejileri bir otomasyon aracılığıyla kurgulanıyor.

KOBİ’lerin son derece rağbet gösterdiği programatik reklamcılık, bugün hızla yükselmekte olan bir trend. Hedef kitlelerine geniş ölçekte reklam gösterimi yapmak isteyenler programatik reklamcılığa yöneliyor.

Bu reklamcılık süreci, CPM (Cost Per Thousand) kavramına dayanıyor. 1000 reklam gösterimi başına maliyet, CPM kısaltmasıyla ifade ediliyor. Bu ise hedefleme düzeyine ve kullanılacak listenin kalitesine göre değişiyor.

Hedefleme daraltıldıkça maliyet artıyor. Reklamın formatı, sektörü ve sayfadaki yerleşim alanı da CPM değerlerini etkiliyor.

Reklam bütçesi sınırlı olan işletmeler için en uygun yöntemlerin başında programatik reklamlar geliyor. Bugün küresel çapta dijital pazarlama bütçelerinin %80’ini programatik reklam harcamaları oluşturuyor.

2022 dijital pazarlama trendleri dâhilinde, bu sektöre yön veren bazı reklamcılık türlerini şöyle sıralayabiliriz:

1.  Mobil Reklamcılık

eMarketer tarafından yapılan bir araştırma, internet trafiğinin %75 oranında mobil trafikten oluştuğunu ortaya koydu. Hâl böyleyken, 2022 dijital pazarlama kampanyaları ile başarıya ulaşmak isteyenlerin mobilleşmekten başka çaresi yok.

Mobil reklam stratejisi oluştururken reklam öğelerinin küçük biçimlerde nasıl gözükeceğini hesaba katmak son derece önemli. Ayrıca web sitsi için kullanıcı etkileşim haritaları da oluşturulmalı.

2. İçeriğe Dayalı Reklamcılık

İnternet sitenizde doğru reklamlar göstererek hedef kitlenizin bam teline dokunmak mı istiyorsunuz? Öyleyse içeriğe dayalı kampanyaları deneyin.

Bunları markanızın daha görünür olması ve sosyal medya etkjileşim oranınızın yükselmesi için de kullanabilirsiniz. Ayrıca etkinliklerinizin tanıtımında yine bu reklamların gücünden yararlanabilirsiniz.

3. Video Reklamcılık

Ziyaretçilerinizin en çok ilgi göstereceği reklam türü şüphesiz ki video reklamları olacak. Nitekim bu konuda yapılan bir çalışma da sözümüzü doğruluyor. Araştırmaya göre video bannerlar, klasik bannerlardan 7,5 kat daha fazla tıklama alıyor.

4. Müşteri Verilerinin İlk Elden Toplanması

Apple ve Google, 2023 yılının sonu itibariyle çerez kullanımına önemli kısıtlamalar getirecek. Bu ise dijital pazarlama geleceğini etkileyecek bir hamle.

Dolayısıyla şirketler, müşteri verilerini kendilerine ait kaynakları kullanmak suretiyle edinmek zorundalar. Üyelik kayıtları, anketler, e-posta bu kanallardan bazıları.

Rakipleriniz içinde öne çıkmak istiyorsanız, ilk elden toplamış olduğunuz verileri kullanmaya özen göstermelisiniz. Yoksa üçüncü taraf çerezlerin tarayıcılardan kaldırılması markanızı çok zor durumda bırakabilir.

Şimdiden önleminizi alın ki, 2023’de yapılacak bu yenilik markanızın pazarlama faaliyetlerini olumsuz etkilemesin.

5. Hibrit Çalışma

2022 dijital pazarlama trendleri ile hedeflediğiniz noktaya varmayı arzu ediyorsanız, hibrit çalışma kavramını yabana atmayın. Bunun anlamı özetle şu:

Siz bir ajanstan hizmet alıyorsunuz. Ayrıca şirketinizin içerisinde de bir pazarlama ekibi var. İşte dışarıdaki ajansın şirketinizdeki personeller ile koordineli olarak çalışması, hibrit çalışma modeli olarak adlandırılıyor.

6. Marka Güvenliği

Kara ve beyaz listeleri kullanarak markanızın itibarını güvence altına alın.

Yani reklamlarınız kaliteli sitelerde görünsün istiyorsanız beyaz listelerden yararlanın. Markanızı hangi web siteleriyle ilişkilendirmek istemiyorsanız, onlardan kaçınmak için de kara listeleri kullanın.

Sonuç

Dijital pazarlama, markaların tüketicilerle bir araya gelmesine imkân tanıyan, kolayca ölçümlenebilir alanlardan biri. Ne var ki, dijital dünyadaki her şey gibi, pazarlama trendleri de hızla değişiyor. Bu sebeple markaların, uyguladıkları stratejileri düzenli olarak gözden geçirmeleri, dijitale adapte olmaları gerekiyor.

2022 dijital pazarlama trendleri her markaya ve sektörel gerekliliklere uyarlanabilecek kadar çeşitli. Fakat önemli olan, bunlardan hangilerini, nasıl uygulayacağınıza doğru karar vermeniz.

Her dijital pazarlama trendi ve yöntemi her işletme için olumlu sonuç vermeyebilir. Bu tıpkı, bir ilacın birine iyi gelirken diğerini kötü etmesi gibidir.

Ayrıca bu trendlere ayak uydurmaya çalışırken, emeklerinizin boşa gitmemesi için öncelikle dijital pazarlamada yapılan hatalar konusunda bilgi sahibi olmalısınız. –deyim yerindeyse- bir taraftan yapıp, diğer taraftan yıkmak istemezsiniz; değil mi?

Eksiklerinizi ve hatalarınızı görüp düzeltmek, en doğru yöntemlerle her gün biraz daha fazla yol almak istiyorsanız, eKoza Dijital Pazarlama Ajansı’na güvenebilirsiniz.

Projelerinize sizin kadar sahip çıkacak olan ajansımız; SEO, reklam ve sosyal medya gibi alanlardaki profesyonel desteğiyle sizi hayallerinize ulaştırır.

Bunu yaparken dijital pazarlama stratejilerinizin güncel ihtiyaçlara cevap vermesini sağlar. Hedef kitle sadakatini artırarak markanızı doğru yerde konumlandırır. Bunun sonucunda ise daha fazla müşteri, daha çok kazanç ve daha büyük başarılar kaçınılmaz olur.

Dijital pazarlama trendleri 2022 ve sonrası için hayati bir öneme sahipken, bunları uygulamak konusunda geç kalmayın!

Numaranızı bırakın sizi arayalım 👋

Size yardımcı olabilmemiz için numaranızı bırakın.  En kısa sürede size dönüş sağlayacağız.

VEYA